Ru  Kz
Барлық жаңалықтар

Қарағанды тарихи-өлкетану мұражайы қазақ тағамдарының ұмыт болған рецептерін жаңғыртуда

Қарағанды облыстық тарихи-өлкетану мұражайы "Атадан қалған адал ас" атты жаңа этнографиялық онлайн-жобасында ұлттық тағамдардың көне рецептері мен оларды дайындаудың алғашқы әдістерін жаңғыртады.


- Көне тағамдар - халық мұрасы. Бұрыңғы рецептер туралы білім де маңызды. Жоба идеясына біздің астаналық әріптесіміз, ҚР Ұлттық музейі жанындағы "Халық қазынасы" ғылыми - зерттеу институтының материалдық емес мәдени мұра бөлімінің басшысы Әйгерім Мұсағажинованың еңбегі де шабыт берді. Ол өзінің ғылыми еңбектерінде 200-ден астам ұмытылған қазақ рецептерін жинап, аймақтарға, соның ішінде Осакаров және Қарқаралы аудандарына экспедициялар ұйымдастырды. Біз онымен байланысты қолдаймыз және Әйгерім біздің облыс аумағында ежелгіден басқа да халық тағамдарының рецептерін табады деп үміттенеміз, - дейді музей директорының орынбасары Дәурен Жүсіпов.


Мұражай қызметкерлері дайындаған көне рецептер негізінде қазақ дастарханынан дайындалған алғашқы тағам - әсіп. Оны дайындау идеясын қызметкерлердің бірі ұсынды. Ол туралы мұражай қызметкері мектепте оқып жүргенде естіген. Наурыз мейрамын тойлау кезінде сыныптасының әжесі әсіп дайындаған. Сондай-ақ, ол бұл тағам ежелгі заманнан бері қазақ асханасында дәстүрлі болғанын, бірақ қазіргі уақытта оны сирек жасайтынын айтты. Ол сонымен қатар оны дайындаудың бірнеше әдісі бар екенін және әр түрлі аймақтарда оны өзінше атайтынын атап өтті. Кейбіреулер оны шужық деп атайды. Бұл тағам әдетте қой сойылған күні дайындалады. Жаңа сойылған малдың ішектері айналдырылып, мұқият жуылып, тазартылады. Ет пен бауыр ет тартқыштан өтіп, дәмдеуіштер қосылды. Содан кейін тартылған күрішті тартылған етке қосып, аз мөлшерде су құйылып, бәрі жақсы араластырылады. Дайындалған масса ішектерге толтырылады, содан кейін олар екі жағынан байланады. Әсіп ауаны шығару үшін инемен бірнеше жерден тесіледі. Сонан соң өнім қазанға салынып, үстінен су құйып, 50-60 минут қайнатылады. Қызмет көрсетер алдында әсіп тілімделіп турап, ыстық немесе салқындатылған күйінде берілді.


- Біздің мұражайда тағамды дайындаудың барлық процесі өтті. Алдағы уақытта Наурыз мерекесіне арналған мерекелік тағамдарды таныстыру жоспарланған. Әр айдың соңында біз рецепт бойынша бір бейне түсіруді жоспарлап отырмыз, - деді мұражай қызметкері Нарша Еркінқызы.

скачать dle 11.1смотреть фильмы бесплатно
Егер мәтінде қате байқасаңыз, оны таңдап, Ctrl+Enter пернелерін басыңыз
ҚАЗІР ОҚЫП ЖАТЫР
для добавления комментариев
Уже зарегистрированы?
ПІКІР ҚАЛДЫРУ
Или водите через социальные сети
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Димаш Құдайберген Ақтөбе облысының құтқарушыларына алғысын білдірді
Димаш Құдайберген жаңа бейнебаяны шыққанын сүйіншіледі
Димаш Құдайберген аты аңызға айналған опера әншісімен бірге ән айтты
Әлем жұлдыздары Астанада өткен Қысқы қайырымдылық балын қолдады
Димаш Құдайберген Сербияда беделді «Ағайынды Карич қоры» сыйлығын алды
Мультимедиа
Марат Сұлтанғазиев су тасқынына қарсы іс-шараларға қатысқан әскерилерді марапаттады
Мемлекет басшысы Қазақстан халқы Ассамблеясының «Бірлік. Жасампаздық. Өрлеу» атты ХХХІІІ сессиясын өткізді
Олжас Бектенов Nazarbayev University ғылыми әзірлемелерімен танысты
Қасым-Жомарт Тоқаев Қазақстан мен Әзербайжанның Жоғары мемлекетаралық кеңесінің бірінші отырысына қатысты
Қасым-Жомарт Тоқаев «Болашақтың ойындары» халықаралық турнирінің ашылу рәсіміне қатысты